Amerika Birleşik Devletleri federal hükümetinin sivil bir dış istihbarat servisi olan CIA, işinin bir parçası olarak belirsiz gizemlere sahiptir. Bunlardan biri de ABD’deki CIA karargahının bahçesinde bulunan ve üzerinde yüzlerce şifreli harf bulunan Kryptos heykeli! Şimdiye kadar hiç kimse bu heykelin şifresini çözebilmiş değil. Gizemli heykel hakkında bilinenleri sizler için derledik. ?
Kaynak: https://allthatsinteresting.com/kryptos
1990 yılında CIA bahçesine yerleştirilen ‘Kryptos’ heykelinin dört şifreli duyurusundan üçü deşifre edildi.
Ama geriye kalan bugün hala bir muamma…
CIA şifreli Ed Scheidt ve heykeltıraş Jim Sanborn tarafından dönemin CIA başkanı William Webster’ın talimatıyla yapılmış olan bu heykel 1800 karakterden oluşan bir yazıttır.
Rastgele harflerin bir araya geldiği bu yazıtta hiçbir şey tesadüf değildir…
Kryptos’ta dört farklı mesaj var ve bunların üçü son 30 yılda çözüldü. Ancak hala dördüncüyü çözebilecek kimse yok.
Kryptos’un deşifre edilmiş şifreleri bile kişiyi heykelin amacı hakkında uzak niyetlere sürüklüyor. Son yıllarda Sanborn heykelin ne anlama geldiğine dair birkaç ipucu vermiş olsa da hala kimse onu deşifre edememişti.
Amerikalı bir heykeltıraş olan Jim Sanborn, en çok CIA merkezindeki şifreli Kryptos heykeliyle tanınır.
Heykel ‘Kryptos’ isminin hakkını veriyor: Kryptos kelimesi Yunanca’da ‘gizli’ anlamına geliyor.
Sanborn, mesajlarını Kryptos’a kendisi yazdı. ‘Herkes ne yazdığını bilmek istiyor’ Heykeltıraş açıklama yaptı Hep dışarıdalar. Diz çöküp çözmeye çalışan takım elbiseli erkek grupları var. Bazıları fotoğraf çekiyor. Bir adam hepsini kalem ve kağıtla yazdı’ söz konusu.
Sanborn, heykelin üzerindeki mesajın CIA’nın zımnilik geleneğiyle ilgili olduğunu belirtti.
16. yüzyıl kriptoloğu Blaise de Vigenère tarafından geliştirilen bir dizi şifre de heykelde yerini alıyor. Sanborn’un CIA kriptolog Edward Scheidt’in yardımıyla oluşturduğu kodlar da var:
Onları gerçekten hayrete düşüren bir şey geliştirdi. Bölümlerin çözülmesi haftalar veya aylar alır, ancak diğer bölümler Webster’ın sahip olduğu bilgi olmadan asla çözülemez. Bir kod giriş anahtarına sahiptir ve her şeyi kolayca çözebilir.
Tabii ki, kodları deşifre etmenin zorluğu Kryptos’a kötü bir ün kazandırdı: Yıllar geçtikçe, dördüncü kısım hariç hepsinin şifresi çözüldü.
Birinin ortaya çıkıp Kryptos kapalı manifestosunu çözdüğünü iddia etmesi 8 yıl sürdü. CIA analisti David Stein, 1998’de heykelin ilk üç pasajını deşifre ettiğini duyurdu.
Stein’ın sadece ‘kalem ve kağıt’ kullanarak çözdüğünü iddia ettiği gizemi 250 kişi dinlemeye geldi. Aynı zamanda Amerikalı bir bilgisayar bilimcisi ve kriptolog olan Jim Gillogly, kodu kırmak için bir program geliştirdi.
Sanborn, kodu çözmeye çalışanların kafasını karıştırmak için kasıtlı olarak bir yazım hatası veya fazladan birkaç harf bıraktı.
Kryptos’un ilk bölümünde şöyle yazıyordu: “Göze çarpmayan ışık ile ışığın yokluğu arasında yanılsamanın nüansı yatıyor”
İkinci kısım nispeten daha uzun ve daha karmaşıktı: Bir GPS koordinatı içeriyordu.
İkinci bölümde “Asıl yeri kim biliyor? Sadece WW. Bu onun son mesajıydı” cümleleri yer alıyor.
WW harflerinin dönemin CIA lideri William Webster’a ait olduğu düşünülüyor.
Üçüncü bölümde daha da farklı bir gizem yatıyor: İngiliz arkeolog ve Mısırbilimci Howard Carter’dan 1922’de Kral Tutankhamun mezarı açtığında bahsediliyor!
Sanborn, Kryptos’un gizeminin düşündüğünden daha uzun sürdüğünü söyledi.
İlk üç bölümün çözülmesinin birkaç yıl süreceğini, dördüncü ve en zor bölümün ise 10 yılda çözüleceğini düşündüğünü söyledi. Ama dördüncü bölüm gizemini bugün de korumaya devam ediyor…
Hatta bir noktada analizi açık artırmaya çıkarmayı ve parayı iklim araştırmasına bağışlamayı düşündüğünü bile söyledi.
Ardından 202 Ocak’ta şifreyi kırmaya çalışanlara bir ipucu verdi: 2010 ve 2014’te de aynı şeyi yaptı ama 2020’deki ipucunun son olduğunu açıkladı.
Şaşırtıcı bir şekilde dördüncü kısım en kısa kısımdır: 97 karakterden oluşur. Ne yazık ki, bu çözümü daha kolay hale getirmedi.
2010 yılında paylaşılan ilk ipucu ‘BERLIN’ kelimesiydi: Son bölümde 64’ten 69’a kadar olan durumlarda son cümlede.
2014’te 10’dan 74’e kadar olan pozisyonlarda ‘SAAT’ (saat) kelimesini ipucu olarak verdi.
Son olarak, 2020’de 26 ila 34. konumlarda bulunan ‘KUZEYDOĞU’yu (kuzeydoğu) ima etti.
Ama çözülse bile yine bizi bekleyen bir gizem olacak: Kodu çözmek, gizemin sadece bir parçası…
Yazdıklarımı okuyabilecekler ama yazdıklarım başlı başına bir muamma. Çözüldükten sonra, hala keşfedecekleri şeyleri olacak. Asla çözemeyecekleri şeyler olacaktır.
“İnsanlar ‘Bununla ne demek istedi?’ “Yazdıklarım daha büyük bir gizem için bir ipucu,” diye açıkladı.
Bu gizem hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlara git…
gulagachaber.xyz